זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחראודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

תוכן מוגן בזכויות יוצרים

27/03/2013

חוק זכות יוצרים, התשס”ח – 2007 (להלן “החוק”) מגן על כל הביטויים והתכנים המקוריים שנוצרו על ידי בעל הזכות. כך, כל מה שאינו מקורי ואינו ביטוי, כהגדרת החוק, אינו עונה להגדרה ‘תוכן מוגן’ על ידי דיני זכויות היוצרים. סעיף 4 לחוק האמור מגדיר מה הם התנאים שבהתקיימותם תיחשב יצירה כמקורית ובהמשך לכך תכניה יהיו מוגנים.

יובהר, כי תכנים ייחשבו כמקוריים רק אם נוצרו על ידי בעל הזכות ועל כן כאשר נעשית העתקה של יצירה מקורית, היא לא תוכן מוגן וזאת אף אם אותה העתקה בוצעה לאחר שהיוצר נתן את אישורו לכך.

דרישת הקיבוע של תוכן מוגן

בנוסף לאמור לעיל, על מנת שתוכן ייחשב כמוגן על ידי החוק, לא די בכך שהוא יהיה מקורי, אלא נדרש כי הוא יקובע בחפץ פיסי.דרישה זו התווספה לחוק זכויות היוצרים החדש ולפיה רק כאשר היצירה המקורית קובעה, יש להניק לתכניה הגנה.

לדוגמא, כאשר יוצר מלחין מנגינה מקורית שלו, עליו להקליטה בתקליטור או לערוך רישום שלה על גבי דף ו/או לקבעה בדרך אחרת, על מנת שיוקנו לו הזכויות הבלעדיות עליה.

פירוט התכנים המוגנים

כפי שניתן להבין מקריאה “בין השורות”, לא כל התכנים הנולדים על ידי היוצר יהוו תוכן מוגן על ידי החוק.
ודוק, אף אם התוכן הינו מקורי ומקובע, כנדרש, ייתכן וליוצרו לא יהיו זכויות בלעדיות עליו.  על פי חוק, זכות יוצרים מתקיימת רק ביצירות ספרותיות, דרמטיות, אמנותיות או מוסיקליות, כאשר אלה  מקובעות ומקוריות.

הגדרת סעיף 1 לחוק מפרטת באופן מפורש מה הן אותן יצירות. כך, יצירות אומנותיות כוללות בין היתר פיסול, תרשים, ציור ואילו הגדרת יצירות דרמטיות מעגנת תחת כנפיה את יצירות המחול, הפנטומימה, היצירות קולנועיות ועוד.

עיקר החידוש בחוק זכויות היוצרים נוגע להגדרת יצירות ספרותיות, אשר במסגרתן ניתנה ההגנה על תכניה של תוכנת מחשב מקורית ומקובעת. הגדרת ‘תוכנת מחשב’ הינה רחבה, וכוללת בין היתר, משחקי מחשב, תכנים באינטרנט ואף אפליקציות של תכנים לטלפונים הניידים. לאור החידוש בחוק ועל מנת להגן על זכויותיך, במקרים אלה מומלץ להתייעץ עם עורך דין קניין רוחני.

פעולות בלעדיות ליוצר

המשמעות של ההגנה על התוכן, קרי ‘תוכן מוגן’ על פי חוק זכויות היוצרים, היא למעשה הקביעה כי רק יוצר התוכן יכול לעשות בו פעולות מסוימות, אשר גם הן מפורטות בחוק.

סעיף 11 קובע כי רק היוצר יכול לפרסם את התוכן המוגן, לשדררו בכל אמצעי ההעברה לרבות רדיו, די.וי.די.וטלפונים ניידים, להעתיקו (העתקה היא עשיית עותק של התוכן המוגן בכל דרך מוחשית) ולבצעו באופן פומבי. לחצ/י כאן לקריאה על חוק זכויות מבצעים ומשדרים.

אמנם, ישנן פעולות שגם מי שאינו בעלי זכות היוצרים יכול לבצען בתוכן המוגן. השימושים המותרים הנ”ל מפורטים בפרק ד’ של  זכויות יוצרים. אולם, כאשר עסקינן בפעולות שיוחדו לבעל הזכות בלבד, כמפורט לעיל, בתי המשפט עומדים על כך שאותן פעולות יבוצעו על ידו או ברשותו בלבד.

כך, לדוגמא, בית המשפט המחוזי קיבל תביעה נגד אדם שביצע פעולות בלעדיות בצילומים ללא רשות בעל הזכות בהם וחייב אותו בתשלום של כמאתיים אלף שקלים (ת”א 5242/03 מראות אימאג’ בע”מ נ’ רעות אלקטרוניקה רכיבים בע”מ).

מאמרים נוספים בשבילכם
כל מה שצריך לדעת על פתיחת חברה בארה"ב
קראו עוד
מה ההבדל בין הוצאת דיבה ללשון הרע
קראו עוד
עורך דין אינטרנט
קראו עוד
זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


    תחזרו אליי