זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

חידוש סימן מסחר

''''Hagar''''
16/02/2025

“יהלומים”, כפי שאומר הפתגם הידוע “הם לנצח”. גם סימנים מסחריים יכולים להחזיק מעמד לנצח, אך בניגוד ליהלומים הם דורשים “תחזוקה שוטפת”, בדמות חידוש תקופתי, שימוש בפועל והגנה אקטיבית במטרה להבטיח את תוקפם וההגנה המשפטית לאורך שנים רבות.

קוקה-קולה, פפסי, פורד, ליוויס וקולגייט הן דוגמאות בולטות לחברות שבנו מותגים הנהנים מהגנה מתמשכת של סימן מסחר במשך עשרות שנים. הצלחתן טמונה בחידוש עקבי של רישום הסימן, שימוש מתמיד בו, ותחזוקה אקטיבית של המותג – הכוללת מניעת שימושים בלתי מורשים ושמירה על ייחודיותו בשוק התחרותי.

לעומת זאת, ישנן חברות כגון B.F. Goodrich, Griswold-Nissen Trampoline & Tumbling Company Duncan ו- Westinghouse Electric. מי? יתכן שאתם שואלים את עצמכם, ובצדק. מדובר בחברות שהחזיקו בעבר בסימני מסחר מצליחים ביותר – הרוכסן, הטרמפולינה, היו-יו, מכונת הכביסה – אך איבדו את הזכויות עליהם מסיבות שונות. בין אם בשל אי-חידוש הרישום, חוסר שימוש בפועל בסימן, או הפיכה של הסימן לשם גנרי (״גנריזציה״), כל אחת מהחברות הללו הפסידה נכס יקר ערך שהיה יכול לשמר את מעמדן בשוק.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    הדוגמאות הללו מדגישות את החשיבות שבטיפול שוטף ופרואקטיבי בסימני המסחר. מותג חזק הוא נכס בעל ערך רב, והגנה עליו אינה מסתכמת רק בהשקעה הראשונית ברישום, אלא מחייבת מחויבות מתמשכת לחידוש הרישום ולשמירה על ייחודיותו.

    במדריך הבא נפרט כל מה שחשוב לדעת על חידוש רישום סימני מסחר: החל מתהליך החידוש עצמו, דרך השלכות אי חידוש הרישום , ועד אסטרטגיות שיסייעו לכם להגן על המותג שלכם לאורך זמן.

    מהו חידוש סימן מסחר?

    בעוד שזכויות יוצרים נמשכות לאורך חייו של היוצר ועוד 70 שנה, ופטנט תקף ל-20 שנה ממועד הגשת הבקשה, תוקפו של סימן מסחר שונה – הוא אינו מוגבל בזמן. כך, הסימן המסחרי של התפוח הנגוס של אפל, הלוגו בצורת “סוויש” של נייקי, וה- M הזהוב של מקדונלד’ס יכולים להישאר מזוהים עם החברות הללו לנצח. עם זאת, הדבר מותנה בכך שהחברות הללו ימשיכו לחדש את הרישום, להשתמש בסימן באופן פעיל, ולשמור על ייחודיותו בשוק.

    מתי נדרש בעל סימן מסחרי רשום בישראל לחדש את תוקפו?

    תוקף רישומו של סימן מסחר בישראל הוא לעשר שנים מתאריך הגשת הבקשה. עם סיום תקופה זו יש להגיש בקשה לחידוש למחלקת סימני מסחר במשרד המשפטים. בעת הבקשה לחידוש יש לקחת בחשבון את הנקודות המרכזיות הבאות:

    • השירות ניתן עבור סימנים לאומיים בלבד.
    • יש להגיש את הבקשה במהלך שלושת החודשים לפני מועד פקיעת תוקף סימן המסחר.
    • יש לשלם אגרת חידוש בסך של כ- 3,311 ₪ (נכון לחודש 02/2025).
    • במקרה של איחור, ניתן לחדש את סימן המסחר עד שישה חודשים לאחר מועד הפקיעה, בכפוף לתשלום אגרת איחור בעבור כל חודש או חלק ממנו, בנוסף לאגרת החידוש.

    לאחר קליטת הבקשה והטיפול בה על ידי מזכירות המחלה, תשלח למבקש, אישור חידוש הכולל את התאריך המעודכן של פקיעת תוקף סימן המסחר.

    חידוש סימן מסחר בינלאומי

    כאשר מדובר בסימן מסחר בינלאומי, כלומר כזה שנרשם באמצעות הארגון העולמי לקניין רוחני (WIPO)  במסגרת פרוטוקול מדריד, או במדינה זרה באופן ישיר, יש להגיש בקשת חידוש בהתאם לגוף שבו נרשם הסימן.

    בעת חידוש סימן מסחר בינלאומי, יש לשים לב לנקודות הבאות:

    • תוקף סימן המסחר– בדומה לישראל, תוקפו של סימן מסחר בינלאומי שנרשם באמצעות WIPO הוא 10 שנים. זהו גם משך התוקף ברוב מדינות העולם.
    • הליך החידוש– חידוש סימן שנרשם באמצעות WIPO מתבצע במקום אחד ובאופן מרכזי, בעוד שבמדינות שבהן הסימן נרשם בנפרד יש להגיש בקשות חידוש נפרדות לכל מדינה.
    • אגרות חידוש– עלות החידוש משתנה בהתאם למדינה שבה נרשם הסימן ולמדיניות האגרות של WIPO.
    • מועדי החידוש–  יש להגיש את בקשת החידוש בהתאם לנהלים המקומיים של כל מדינה. אם הרישום נעשה במסגרת WIPO ופרוטוקול מדריד, ניתן לחדשו בתוך 12 החודשים שלפני פקיעת התוקף. פרוטוקול מדריד מאפשר גם תקופת חסד של 6 חודשים לאחר פקיעת התוקף, אך בכפוף לתשלום נוסף.

    חידוש סימן מסחר בינלאומי הוא חלק מרכזי מאסטרטגיית ההגנה על המותג בשווקים גלובליים. תכנון מוקדם ומעקב קפדני אחר מועדי החידוש מבטיחים שמירה על זכויות הקניין הרוחני ומונעים אובדן של זכויות יקרות ערך.

    חידוש סימן מסחר

    מה קורה אם בעל הסימן לא הגיש בקשה לחידושו?

    אי חידוש סימן המסחר בזמן עלול להוביל לפגיעת הסימן המסחרי, כלומר לאובדן ההגנה המשפטית ולחשיפת המותג לשימוש על ידי גורמים אחרים.

    נביא מקרה תיאורטי להמחשה:

    חברת האופנה המצליחה Candle, רשמה את הלוגו הייחודי שלה – נר זורח בכל צבעי הקשת- לפני 10 שנים. הלוגו הפך למזוהה מאוד בשוק והעניק לחברה יתרון תחרותי משמעותי.

    למרבה הצער, הנהלת החברה לא עקבה אחרי מועד פקיעת תוקפו של סימן המסחר ולא חידשה אותו בזמן. בתום 10 השנים, הסימן הפך ל”נטוש” במאגר רשות סימני המסחר. זמן קצר לאחר מכן, מתחרה בשוק האופנה הבחינה בכך ורשמה את אותו הלוגו על שמו.

    כתוצאה מכך, החברה איבדה את הבלעדיות על הסימן שלה ונאלצה להיכנס להליך משפטי יקר ומורכב כדי לנסות להשיב את הזכויות. בינתיים, המותג סבל מפגיעה במוניטין, מבלבול בקרב הלקוחות ומהפסדים כספיים, שכן המתחרה החל לשווק מוצרים תוך שימוש באותו לוגו.

    ניתן לראות אפוא כי קיימת חשיבות רבה בחידוש סימן המסחר במועד. תכנון מוקדם וניהול מסודר של תהליך החידוש יכולים למנוע מצבים כאלה ולהגן על אחד מהנכסים החשובים ביותר של העסק – המותג.

    אם אתם בעלי סימן מסחר, הקפידו לבדוק את מועדי החידוש ולהיערך מראש כדי להבטיח את המשך ההגנה המשפטית.

    חידוש הרישום על סימן המסחר הוא רק תנאי אחד

    כאמור, סימן מסחר, בניגוד לזכויות יוצרים או פטנטים, אינו מוגבל בזמן. אולם זאת, כל עוד מתקיימים תנאים מסוימים. כפי שראינו, תנאי מרכזי הוא חידוש תקופתי של סימן המסחר. עם זאת ישנם תנאים נוספים שעל בעלי סימן המסחר לעמוד בהם כדי להבטיח שהסימן ימשיך להיות מוגן לאורך זמן:

    • שימוש בפועל בסימן המסחר– במדינות רבות, כולל מדינות החתומות על אמנת מדריד ואחרות, סימן מסחר שלא נעשה בו שימוש מסחרי במשך תקופה מוגדרת (לרוב 3 עד 5 שנים) עשוי להיות מבוטל בטענה של “אי-שימוש”. לדוגמה, בארצות הברית, על בעל הסימן להגיש הצהרת שימוש (Section 8 Declaration) בין השנה החמישית לשישית לאחר הרישום הראשוני, כדי להוכיח שהסימן עדיין נמצא בשימוש פעיל. בנוסף, בעת הגשת בקשת חידוש, יש לצרף הצהרת שימוש המעידה על המשך הפעילות המסחרית הקשורה לסימן.
    • שמירה על ייחודיות– על בעלי הסימן להיות ערני ולפעול באופן יזום כדי למנוע שימוש בלתי מורשה בסימן על ידי אחרים. אם בעל הסימן לא פועל להגן על הסימן שלו, הדבר עשוי להתפרש כוויתור על הזכויות, ולפגוע בתוקף המשפטי של הסימן. יתרה מכך, איבוד הייחודיות עלולה להפוך את סימן המסחר לשם גנרי (כמו במקרה של “אספירין” שהפך מסימן מסחר לשם גנרי של תרופה לשיכוך כאבים) ולאבד את מעמדו החוקי.

    כך למשל, גם היום, יותר מ-100 שנה לאחר רישומם, סימני המסחר של חברת קוקה-קולה ממשיכים לקבל הגנה משפטית. החברה מגישה בקביעות כל 10 שנים בקשות לחידוש סימני המסחר שלה, בצירוף הצהרות שימוש, כדי להבטיח שהסימנים יישארו בתוקף.

    בנוסף, החברה משקיעה מאמצים רבים בשמירה על הייחודיות של המותג. היא משתמשת בלוגו שלה, בעיצובי המוצרים ובשם “קוקה-קולה” באופן מסחרי פעיל ברחבי העולם. כמו כן, היא נוקטת בצעדים משפטיים נוקשים נגד כל ניסיון של גורמים אחרים להשתמש בשמות דומים, לוגואים או עיצובים המחקים את המותג שלה.

    ניתן לראות כי חידוש הרישום הוא שלב חשוב, אך אינו מספיק לבדו. כדי לשמור על תוקף סימן המסחר לאורך זמן, נדרשת פעילות פרואקטיבית הכוללת שימוש מתמשך והגנה על ייחודיות הסימן.

    עדכון סימן מסחר רשום

    אם חל שינוי משמעותי במותג, כמו לוגו חדש או שינוי בתיאור המוצרים והשירותים, ייתכן שיהיה צורך לעדכן את הרישום כך שישקף את השימוש הנוכחי.

    יש צורך לעדכן את רישום סימן המסחר גם במקרים של שינוי בבעלות, הוספת מוצרים או שירותים, שינויים מנהלתיים, כמו שינוי שם החברה או כתובתה ואם זוהתה טעות בפרטי הסימן.

    שמירה על רישום מעודכן אינה רק דרישה חוקית, אלא גם כלי חיוני להבטחת ההגנה המשפטית על המותג ולמניעת מחלוקות או בלבול בהמשך.

    מדוע כדאי לחדש סימן מסחר בעזרת עורך דין?

    חידוש סימן מסחר עשוי להיראות כתהליך פשוט לכאורה, אך הוא כולל שלבים מנהליים ומשפטיים שדורשים תשומת לב ודיוק. לשם כך, מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בקניין רוחני, המביא עמו ידע, מקצועיות וניסיון. כך למשל, עורך דין מקצועי יוכל:

    • הבטחת הגשת הבקשה במועד- עורך דין יעקוב אחר המועדים הקריטיים לחידוש סימן המסחר ויוודא שהבקשה מוגשת בזמן, כדי למנוע מצב של פקיעת תוקף הסימן.
    • טיפול באגרות ותשלומים- עורך דין יוודא שתשלום האגרות נעשה כראוי, תוך מניעת טעויות שעלולות לעכב את החידוש.
    • בדיקת שימוש בפועל והצהרות נדרשות– כאמור, במדינות רבות (כמו ארצות הברית) נדרשת הגשת הצהרת שימוש כחלק מתהליך החידוש. עורך הדין יוכל לוודא שהשימוש בפועל מתועד כראוי ושכל המסמכים הדרושים מצורפים.
    • טיפול בשינויים – אם חלו שינויים במותג, כמו עדכון לוגו, שינוי בעלות, או הרחבת תחומי השימוש, עורך הדין יטפל בעדכון רישום הסימן כך שיישקף את המציאות הנוכחית.
    • ניהול רישום בינלאומי– עורך דין מיומן יכול לנהל את תהליך החידוש מול WIPO או מול רשויות של מדינות זרות.
    • הגנה משפטית מפני הפרות ואיבוד הייחודיות– על מנת להימנע מלאבד את סימן המסחר יש צורך להיות תמיד “עם האצבע על הדופק” ולפעול בצורה אקטיבית ונמרצת. כך, עורך דין בעל ניסיון בקניין רוחני יכול לבדוק אם קיים שימוש בלתי מורשה בסימן מצד גורמים אחרים ולנקוט צעדים משפטיים בהתאם.

    חידוש סימן מסחר הוא שלב קריטי לכל עסק. עורך דין המתמחה בתחום הקניין הרוחני יכול להפוך את התהליך ליעיל, מקצועי וקצר, תוך הבטחת הגנה מתמשכת על אחד הנכסים החשובים ביותר של העסק– המותג.

    חידוש סימן מסחר

    אובדן זכויות על סימן מסחר אינו תוצאה של מזל רע, אלא של ניהול לא נכון

    אובדן סימן מסחר נובע כמעט תמיד מניהול לא נכון, בין אם מדובר בחוסר תשומת לב לדרישות החוק, אי-שימוש מסחרי או חוסר אכיפה. סימן מסחר הוא נכס אסטרטגי של העסק, וכדי לשמור עליו נדרש ניהול מקצועי, תחזוקה שוטפת, ומעקב אחר הדרישות המשפטיות.

    בהמשך לכך חשוב מאוד להיעזר בעורך דין המתמחה בקניין רוחני, שיוכל ללוות אתכם בתהליך ולוודא שאתם עומדים בכל הדרישות לשמירה על זכויותיכם. עורך דין מקצועי יספק ייעוץ מותאם אישית, ינהל עבורכם את תהליך חידוש הסימן, יפקח על עמידה במועדים קריטיים, ויוודא שאתם נוקטים בצעדים הנכונים כדי להגן על הייחודיות של המותג שלכם.

    אל תשאירו את המותג שלכם חשוף לסיכונים. השקיעו בהגנה מקצועית של עורך דין על סימן המסחר שלכם – ההשקעה הזאת תחזיר את עצמה בעמידות המותג ותחסוך לכם עלויות ותסכול רב בטווח הארוך.

    לייעוץ ראשוני עם עורך דין מומחה בתחום התקשרו עכשיו: 072-3305991

    מאמרים נוספים בשבילכם
    העברת בעלות סימן מסחר
    קראו עוד
    מחיקת סימן מסחר - היבטים משפטיים ומעשיים
    קראו עוד
    תביעת זכויות יוצרים
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי