זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחראודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

התנגדות לפטנט

''BAR''
10/04/2024

דיני הפטנטים מקנים לבעל הפטנט כוח רב ובלעדיות על השימוש בטכנולוגיה שלו, למשך כעשרים שנה. רישום פטנט על ידי בעל אמצאה יקשה מאוד על מתחרים להיכנס לשוק ולפעול בו ובעל הפטנט ייהנה כמעט ממונופול בתחומו. על כן, חוק הפטנטים מאפשר לבעלי עניין להגיש התנגדות לפטנט, אם הם סבורים שלא צודק לאשר למבקש את בקשת רישום הפטנט.

כיצד עובדת התנגדות לפטנט? מתי כדאי להגיש אותה? איך עושים את זה בפועל? המשיכו לקרוא ומצאו את כל התשובות.

פטנטים, אישורים, התנגדות וכל מה שביניהם - עו"ד סער גרשוני

מה זה התנגדות לפטנט?

דיני הפטנטים מאפשרים לבעל אמצאה לרשום את האמצאה שלו כפטנט ובכך למנוע מאחרים להשתמש בה, למשך 20 שנה. אמצאה תוכל להירשם לפטנט אם היא: “חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית” (סעיף 3 לחוק הפטנטים). התקדמות אמצאתית מוגדרת כך: “ התקדמות המצאתית היא התקדמות שאינה נראית כענין המובן מאליו לבעל מקצוע ממוצע” (סעיף 5 לחוק הפטנטים).

כדי לרשום את הפטנט, בעל הפטנט נדרש להגיש תחילה בקשה מפורטת לרשם הפטנטים. הרשם יבחן את הבקשה ויפרסם אותה, תיכף לאחר קבלת הבקשה, באינטרנט.

כאמור, רישום הפטנט מעניק מונופול ובלעדיות לבעל הפטנט. על כן, החוק מאפשר למעוניינים בכך להגיש התנגדויות לאישור הבקשה, במשך 3 חודשים מיום פרסומה על ידי הרשם. החוק מעניק 3 עילות מרכזיות בגינן ניתן יהיה להגיש התנגדות לפטנט:

(1)   קיימת סיבה שלפיה היה הרשם מוסמך לסרב לקיבול בקשת הפטנט;

(2)   האמצאה אינה כשירת פטנט לפי סעיף 4(2);

(3)   המתנגד, ולא המבקש, הוא בעל האמצאה.

אלו הן 3 העילות להתנגדות לפטנט, על פי סעיף 31 לחוק הפטנטים. נפרט בקצרה אודות כל אחת מהן.

סיבה לסרב לקיבול בקשת הפטנט

כפי שהצגנו בראשית המאמר, על האמצאה לעמוד בקריטריונים מסוימים כדי שתירשם כפטנט. בעל עניין באמצאה יוכל לטעון כי היא אינה עומדת בקריטריונים אלו, ועל כן הרשם לא היה מוסמך לקבל את בקשת הפטנט.

האמצאה אינה כשירה לפי סעיף 4(2)

חוק הפטנטים דורש כי האמצאה תהיה חדשה. סעיף 4(2) לחוק קובע כי אמצאה לא נחשבת לחדשה, אם הרעיון הוצג או היה בשימוש בעולם, באופן שבעל מקצוע אחר יכול היה לבצע את אותה אמצאה לפי מה שהוצג. ככל שבעל עניין סבור כי האמצאה בגינה התבקש הפטנט אינה חדשה לפי סעיף 4(2) לחוק, הוא יוכל להגיש התנגדות לבקשה.

המתנגד הוא בעל האמצאה

לבסוף, ניתן יהיה גם להגיש התנגדות בטענה כי המתנגד הוא בעל האמצאה, ולא המבקש. יהא עליו להוכיח זאת, כמובן, אולם אם בסופו של דבר יצליח לעשות כן, הרי שהרשם יוכל לרשום ישירות את הפטנט על שמו – ההתנגדות תיחשב לבקשת רישום מטעמו וככל שהיא תתקבל, הדבר ייחשב כאילו התקבלה בקשת רישום פטנט מטעם המתנגד.

מתי כדאי להגיש התנגדות לרישום פטנט?

כדאי להגיש התנגדות לרישום פטנט אם אתם גם עוסקים בתחום בו הוגשה הבקשה, ואתם סבורים כי תיפגעו אם יירשם הפטנט. מומלץ להתייעץ עם עו”ד קניין רוחני המתמחה בפטנטים קודם הגשת הבקשה, לברר האם יש סיכוי להתנגדות ומה תהיינה העלויות הצפויות של ההליך.

איך מגישים התנגדות לפטנט?

חוק הפטנטים קובע כי על בעל האמצאה להגיש בקשה לרישום פטנט. לאחר הגשת הבקשה, הרשם לענייני פטנטים יבחן האם היא עומדת בקריטריונים הבסיסיים. ככל שהרשם יכריע כי הבקשה עומדת בתנאים אלו, הוא יפרסם אותה ברשומות האינטרנטיות.

מרגע הפרסום של הבקשה ברשת, יינתנו לבעלי עניין 3 חודשים להגיש התנגדויות. ההתנגדות תוגש דרך אתר רשות הפטנטים. תידרשו לצרף לה את הודעת ההתנגדות, מסמכים התומכים בטענותיכם וכן אישור תשלום אגרות. לחלופין, ניתן יהיה להגיש התנגדות במשרד הפטנטים היושב בגן הטכנולוגי שבירושלים.

לסיום

התנגדות לפטנט מאפשרת לכם לשמור על הזכויות שלכם ולמנוע ממתחרה להשיג מונופול בענף. ככל שאתם חוששים ממצב שכזה, פנו אל עו”ד פטנטים אשר יגיש בשמכם בקשה מנומקת, במטרה שזו תמנע, בסופו של דבר, את רישומו של הפטנט.

מאמרים נוספים בשבילכם
בינה מלאכותית בעולם המשפט
קראו עוד
התנגדות לפטנט
קראו עוד
רישום סימן מסחר בארה"ב
קראו עוד
זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


    תחזרו אליי