זירוז בחינה לסימני מסחר
מהי בקשה לזירוז בחינה (בחינה על אתר)
לאחר הגשת הבקשה לרישום סימן מסחר היא מקבלת מספר סידורי (ולאחר הרישום זה יהיה מספרו הסידורי של הסימן הרשום), והבקשה נכנסת “לתור” הבקשות שהוגשו וממתינות שיגיע תורן להליך הבחינה בפני הבוחן.
הזמן הממוצע בימים אלו בו הבקשה ממתינה לבחינה נע בין 8 חודשים לשנה לערך. בעבר התקופה היתה גדולה יותר אך בשנים האחרונות ניכרת מגמה של צמצום טווח הזמנים. באופן רגיל, אין כל צורך למהר ולהזדרז וניתן להמתין, אך מה אם אני בעל עסק ויש עסק מתחרה אשר לא רשם את הסימן בו הוא עושה שימוש מספר שנים וכעת שמתי לב שיש עסק מתחרה אשר עושה שימוש בסימן זהה או דומה לסימן שלי? האם אני צריך להמתין שנה עד שיגיע זמן הבחינה ולאחר מכן עוד 3 חודשים עד שהסימן יירשם?
מכיוון שהמחוקק היה ער לכך שלעיתים יש נסיבות מיוחדות שבהן יש צורך ממשי לזרז את הבחינה, ישנו הליך ספציפי אשר נקרא בקשה על אתר, במסגרת בקשה זו בעל הסימן מבקש מהרשם לזרז את הבחינה של הסימן, ובעצם להוציא אותו “מהתור” ולבחון אותו באופן מידי. להליך זה קוראים בחינה על אתר.
יש צורך לשלם אגרה מיוחדת, להכין בקשה ולצרף אליה תצהיר אשר מסביר את הבהילות ואת הצורך בבחינה מהירה. כמובן שאם כל אחד יכול להגיש בקשה לבחינה על אתר מכל סיבה שהיא, מהר מאוד כולם היו מגישים בקשות ואז ההליך היה מאבד ממשמעותו, ולכן, נקבעו בפקודה ובתקנות מספר מקרים שרק במידה שהם מתקיימים ניתן להגיש בקשה לזירוז בחינה.
המקרים בהם ניתן להגיש בקשה לזירוז בחינה
- צד שלישי עושה שימוש בסימן מסחר כאשר הוא אינו מורשה – כאמור, ישנם מקרים בהם צדדים שלישיים בוחרים להתחרות שלא כדין ולעשות שימוש בסימן של עסק מסוים ללא רשות, במטרה להטעות את הצרכנים לחשוב שמדובר באותו עסק ומוצר, או, בעסק שקשור אליו.
- ישנה כוונה להגיש בקשה בינלאומית על בסיס הבקשה בישראל – כיום ניתן להגיש על בסיס הבקשה בישראל בקשה בעשרות מדינות שונות החתומים עם ישראל על אמנה, זאת, באמצעות ארגון הקניין הרוחני העולמי (WIPO). ישנם עסקים הפועלים באופן גלובלי ומעוניינים לרשום את סימני המסחר שלהם בכל המדינות בהן הם פועלים. מכיוון שמדובר לעיתים בעלויות לא זניחות, ומכיוון שהסימן בישראל חייב להירשם לצורך כך, יש צורך בוודאות שהסימן יתקבל ויירשם ולכן יש היגיון בזירוז הבחינה.
- הסימן הוגש בעבר ונתבקשו בו שינויים – לפעמים מגישים סימן והוא לא מתקבל לרישום, אלא, יש צורך לעשות שינויים שאינם אפשריים במסגרת הבקשה ואז יש צורך לבצע את השינויים ולהגיש בקשה חדשה. במקרים כאלו מכיוון שהסימן כבר עבר בחינה בעבר ניתן לזרז את ההליך.
- הסימן היה רשום בעבר ונמחק עקב טעות – לפעמים במסיבות של טעות אנוש לא הסימן שהיה רשום לא חודש ונמחק. במידה ועבר הזמן שניתן “להחיות” את הסימן יש צורך להגיש בקשה חדשה ומכיוון שהסימן כבר היה רשום ניתן לבקש זירוז של הבחינה.
- כוונה להעניק בסימן רישיון שימוש לאחרים – לעיתים ישנם עסקים אשר מעוניינים לפתוח סניפים נוספים ו/או זכיינות ומעוניינים להעניק לאחרים זכות שימוש בסימן. גם זו סיבה לזירוז בחינה, ולעיתים במקרים אלו כדאי להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום הזכיינות.
- נימוקים מיוחדים לפי שיקול דעת מחלקת סימני מסחר – המחוקק הותיר שיקול דעת למחלקת סימני מסחר לקבל בקשה לזירוז בחינה גם אם ישנו מקרה שאינו נכנס לגדר אחד המקרים המנויים לעיל.
סיכום:
כפי שניתן לראות ישנם מקרים בהם הזמן שעובר בין הגשת הבקשה לבין הליך הבחינה יכול להצטמצם בצורה משמעותית. ישנם מקרים מסוימים שבהם קיצור הזמן הינו משמעותי וחשוב לעסק. חשוב לציין, כי לאחר סיום הבחינה סימן המסחר יפורסם למשך שלושה חודשים במסגרת זמן זו יוכל כל אדם מעוניין להתנגד ורק לאחר מכן הסימן יירשם. תקופה זו לא ניתן לצמצם.
ככלל מומלץ שלא להמתין עם רישום הסימן שכן התוצאות יכולות להיות משמעותיות עד כדי פגיעה במוניטין, אך עדיף מאוחר מאשר אף פעם, ולכן, לאחר שהחלטתם להגיש בקשה לרישום סימן מסחר, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתחום קניין רוחני שיוכל לייעץ ובמידת הצורך להגיש בקשה לזירוז הליך הבחינה עבורך.