זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחראודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

הודעת הסתלקות מסימן מסחר

25/04/2013

במהלך החודשים האחרונים פנו למשרדנו לא מעט לקוחות, שבקשו להבין כיצד ניתן להתמודד מול בקשת הסתלקות בסימן מסחר. מושג משפטי זה אינו נפוץ באופן יחסי ולא רבים באמת מבינים את משמעותו. בסקירה שלשלהן ננסה להביא תמצית והסבר על מנת לפרש את המונח ולהסבירו.

סימן מסחר מהווה סמל בו משתמש אדם או גוף מסוים במטרה לקדם את השירות או המוצר שלו כדי לבנות לעצמו את הרושם המיוחד שלו, לבדל אותו וכך להצליח ולבלוט בשוק על פני מתחרים אחרים. סימנים מסחריים יכולים להיות רשומים או לא רשומים אצל רשם הפטנטים וסימני המסחר.

סימן יכול להיות לעניין זה ספרה, דמות, מילה, אות, כל אחד בנפרד או צירוף שלהם בצורה דו או תלת מימדית.

לצורך כשירות הרישום הסימן צריך להיות בעל מאפיינים המבדלים את אותו שירות או מוצר של המבקש מהמוצר או השירות של אחרים, אחרת הסימן אינו מהווה סמל ייחודי. שימוש שלא כדין בסימן רשום מהווה הפרה של דיני הקניין הרוחני והנו בסיס לתביעה משפטית.

CheckMark_Yes

לדעת יותר: הודעת הסתלקות בסימן מסחר

הודעת הסתלקות בסימן מסחר היא למעשה ויתור שיכול לבקש רשם סימני המסחרוהפטנטים במסגרת סעיף 21 (א) לפקודת סימני מסחר [נוסח משולב] תשל”ב-1972.

>>> פורום קניין רוחני לשירותך <<<

בקשת הויתור יכולה להגיע כאשר סימן המסחר כולל ערך כלשהו הנהוג במסחר בתחום העסקי-כלכלי שבו עוסק בעל הסימן, או שאין לו מאפיין המבדיל אותו מאחרים והרשם חושב שהבעלים של הסימן לא זכאי לקבל שימוש בלעדי בחלק או באותו ערך משותף כאמור.

במקרים אלה רשאי הרשם לדרוש כתנאי במסגרת ההחלטה על הרישום או הישארות הסימן, שהבעלים יוותר על זכותו הבלעדית להשתמש באותו חלק בסימן או כל סוג אחר של ויתור שנדרש לצורך המשך אישור הרישום.

מטרת הסעיף היא למעשה למנוע מצב שבו לאדם מסוים בתחום ספציפי תהיה הזכות הבלעדית על סימן כלשהו המקובל באותו התחום העסקי והפקעה של דבר מה שאינו בעל אופי מבדיל מרשות הציבור.

סעיף 21(ב) מבטיח שהויתור האמור לא פוגע בזכויות של בעלי הסימן שמקורן ברישום או בכל זכות אחרת שלו. סעיף 22(א) קובע שאם המבקש לא נתן הודעת הסתלקות בעניין הסימן כפי שביקש הרשם ובתאריך שנקבע על ידו וחלפו שלושה חודשים מההודעה של הרשם בעניין הדרישה להודעת הסתלקות והמבקש לא עשה זאת, יש בסמכות הרשם לבטל את בקשת רישום הסימן.

ערעור על החלטות הרשם בעניין זה של ביטול הסימן או הבקשה לרישומו בעקבות אי מתן הודעת הסתלקות ניתן להגיש לבית המשפט המחוזי בתוך 30 יום, כאשר המשיב בערעור יהיה הרשם. בדומה, קיימת גם האפשרות להגיש ערעור דרישת הרשם בעניין הודעת ההסתלקות עצמה.

קיראו בהרחבה על: ביטול סימן מסחר

דיון בהודעת הסתלקות בסימן מסחר – דוגמא מתוך פסק דין

מצאנו והבאנו מתוך הארכיון המשפטי את הדיון בהליך ע”א 941/05 אגודת הכורמים הקואופרטיבית נ’ חברת הכרם בע”מ – בשנת 1994 נרשמו לטובת אגודת הכורמים שני סימני מסחר, אחרי שניתנה בעניינם הודעת הסתלקות במסגרתה נקבע שהסימן יאפשר שימוש על ידי אחרים בתום לב במילה תירוש, לא תהיה זכות אקסקלוסיבית לשימוש במילים מיץ ענבים טבעי מענבי מוסקט או מיץ ענבים טבעי.

ב-11 לשמיני 1994 הגישה חברת הכרם בקשה לרשם סימני המסחר לצורך מחיקת הסימנים בטענה שאי אפשר לתת למערערת זכות בלעדית להשתמש במילה תירוש והרשם קיבל את הבקשה.

המערערת הגישה ערעור לבית המשפט שביטל את החלטת הרשם. בסוף שנת 2004 הורה סגן הרשם למחוק את הסימנים אלא אם תגיש המערערת הודעת הסתלקות לפיה רישום הסימן לא יקנה זכות בלעדית לשימוש במילה תירוש ומכאן ערעור זה.

בית המשפט העליון בראשות כבוד השופטת דבורה ברלינר משאיר על כנה את החלטת סגן הרשם על כנה משום שהמילה תירוש היא חלק בלתי נפרד מהשפה העברית ולא זכתה לאפיון מבדיל שיאפשר לרשום אותה כסימן מסחר וימנע מהציבור להשתמש בה. זוהי דוגמא טובה המסבירה מהי למעשה הודעת הסתלקות בסימן מסחר.

מאחר ונושא הרישום וההגנה על סימנים מסחריים הנו נושא מורכב ובעל משמעות עסקית מרחיקת לכת, אנו ממליצים לפנות לקבלת יעוץ משפטי אישיאצל עורך דין מיומן, שיוכל לסייע לך לבחון ולקבל החלטות במקרה הפרטי שלך. משרד עורכי דין גרשוני ושות’ טיפל ומטפל בכל הנוגע לעניין סימני מסחר בארץ ובעולם, ואנו נשמח לסייע לך להתמודד ולהבין יותר גם בעניין הודעת הסתלקות כאמור.

מאמרים נוספים בשבילכם
התנגדות לפטנט
קראו עוד
רישום סימן מסחר בארה"ב
קראו עוד
על פרויקט פינוי בינוי עירוני
קראו עוד
זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


    תחזרו אליי