זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחראודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

לשון הרע על בסיס נטייה מינית

27/11/2014

גם במדינת ישראל של שנת 2014, מגזרים רחבים באוכלוסייה עדיין נאלצים להתמודד באופן יומיומי מול גילויי אפליה שונים, אשר עשויים להוביל להדרה חלקית של אוכלוסיות אלו מהמרחב הציבורי על בסיס מוצא אתני, שפה, צבע עור, מין ונטייה מינית.

אחת מהצורות הנפוצות ביותר של גילויי אפליה בימינו, היא האפליה על רקע נטייה מינית, אשר באה לידי ביטוי בהדרתם של בעלי נטייה מינית שונה מהטרוסקסואלית.

חרף מחויבותה של מדינת ישראל, כמדינה דמוקרטית המחויבת לקיים שוויון זכויות לכל אזרחיה, להיאבק בתופעה המכוערת של אפליה על רקע מיני, שהינה פסולה לכל הדעות, הרי שבפועל, לנטייתו המינית של אדם עדיין יש השפעה ממשית בתחומים שונים, כאשר לעיתים עצם הפרסום אודות אדם כבעל נטייה מינית מסוימת עלולה לגרור עבורו נזקים ממשיים, מבחינה אישית וכלכלית כאחד.

מסיבה זו, נשאלת השאלה האם במקרים אלו, פרסום נטייתו המינית של אדם בציבור עשויה להיחשב גם כהוצאת לשון הרע, על כל המשתמע מכך.

האם פרסום נטייתו המינית של אדם בציבור עשויה להיחשב כהוצאת לשון הרע?

חוק איסור לשון הרע, אשר נחקק בשנת 1965, קובע כי כל פרסום ציבורי אודות אדם מסוים, אשר יש בו כדי לבזותו או להשפילו, מהווה עבירה על החוק, וכן עילה להשתת פיצויים כספיים לחובתו של מפרסם הדברים. יש לשים לב בהקשר זה, כי החוק אינו מגדיר במפורש מהם הפרסומים הספציפיים אשר מהווים הוצאת לשון הרע, ודי בכך שפרסום מסוים יבזה או ישפיל אדם כדי להיחשב ככזה.

כאמור, וחרף מגמת הסובלנות אשר תפסה תפוצה במהלך העשורים האחרונים בציבור הישראלי בכל הנוגע לנטיות מיניות שונות, הרי שעדיין קיימים בחלקים שונים בציבור הישראלי סטיגמות שונות ומגוונות, הנוגעות לאנשים בעלי נטיות מיניות השונות מאלו של הרוב.

מסיבה זו, פעמים רבות הפרסום בדבר נטייתו המינית של אדם מסוים גוררת בחובה נזקים משמעותיים עבורו, כאשר עצם הצגתו הפומבית כמחזיק בנטייה מינית שונה די בה בכדי לפגוע בתדמיתו הציבורית, ואף לפגוע במעמדו העסקי ולהסב לו נזקים כלכליים ניכרים.

מסיבה זו, ובהתאם לנוסח החוק, פרסום ציבורי אודות נטייתו המינית של אדם, וזאת ללא הסכמתו ובאופן אשר פוגע בו מבחינה אישית או כלכלית, אכן צפוי להיות מוגדר כהוצאת לשון הרע, ולזכות את האדם הנפגע בפיצויים כספיים גדולים, גם ללא צורך בהוכחת נזק. יצוין, עם זאת, כי פסיקה משפטית שכזו טרם ניתנה בישראל למיטב ידיעתנו.

מתי פרסום נטייתו המינית של אדם בציבור מהווה הוצאת לשון הרע?

ככלל, ולאור הרגישות הציבורית הניכרת לנושא, כל מקרה בו מפורסם מידע אישי אודות אדם מסוים, אשר “מוציא אותו מהארון” ללא הסכמתו לכך, גם במידה שהפרסום נעשה בשוגג כשמועה למשל, וללא כוונת זדון, עשוי להיות מוכר מבחינת בית המשפט כהוצאת לשון הרע, כאשר לרוב די בהוכחה כי האדם עצמו לא אישר את פרסום המידע אודותיו. הדבר נובע בראש ובראשונה מהתפיסה הציבורית והמשפטית ביחס לנטייה מינית כנושא פרטי ומוצנע, אשר אין לפרסמו ללא אישורו של האדם הרלוונטי.

יחד עם זאת, ובניגוד לפרסום נטייתו המינית של אדם בשוגג, לדוגמא במסגרת כתבה עיתונאית, וללא כוונת זדון, הרי שבתי המשפט לרוב מתייחסים בחומרה יתרה לכל מקרה בו הפרסום נעשה מלכתחילה על מנת לפגוע בנשוא הדברים, מבחינה אישית או עסקית. במקרים כגון אלו, בית המשפט מוסמך להשית על המפרסם תשלום פיצויים כספיים גבוהים, המחושבים ביחס לנזק הכספי אשר נגרם לנשוא הדברים כתוצאה מהפרסום,  ועשויים אף להיאמד במאות אלפי שקלים חדשים.

ראו גם:

לשון הרע על איש ציבור

דוגמאות נפוצות ללשון הרע

מאמרים נוספים בשבילכם
כל מה שצריך לדעת על פתיחת חברה בארה"ב
קראו עוד
מה ההבדל בין הוצאת דיבה ללשון הרע
קראו עוד
עורך דין אינטרנט
קראו עוד
זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


    תחזרו אליי