זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחראודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

מוניטין אישי

28/03/2013

בתחילת הדרך, השימוש המשפטי במונח “מוניטין” נעשה על ידי תובעים בעילה של גניבת עין וזאת משום שעל מנת להוכיח את התביעה האמורה, על התובע להראות כי הוא בעל מוניטין בנוגע למוצר או לטובין, נשוא תביעתו. כך, במידה והתובע יוכיח את כל תנאי עוולת גניבת העין, הרי שבית המשפט יעניק לו הגנה מפני פגיעה במוניטין של עסקו.

מעמד מוניטין אישי

להבדיל מההכרה של המחוקק במוניטין עסקי כנכס קנייני המקבל הגנה מכוח עוולת גניבת עין, הרי שעד לתחילת המאה עשרים ואחת לא הוכר מוניטין האישי ככזה. לכן, אדם שחש כי מוניטין אישי שלו נפגע, לא יכול היה לעלות טענה כי נכסיו הקנייניים נפגעו, קל וחומר שלא הייתה לו האפשרות למכור את המוניטין האישי כנכס קנייני.

ודוק, אותו אדם יכול היה, לכל היותר, לתבוע את הפוגע במוניטין האישי שלו מכוח חוק איסור לשון הרע, תשכ”ה – 1965, זאת במידה והפגיעה הביאה להשפלתו או לביזויו, כאמור בחוק.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ לורם יפשום דולור? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    מוניטין אישי – הכרת הפסיקה

    בשלהי שנת 2003 הוציא בית המשפט העליון הלכה חשובה, אשר הכירה במוניטין האישי כנכס שניתן למכור אותו או להעבירו לפלוני ובהמשך לכך הכירה בו כנכס קנייני לכל דבר ועניין (ע”א 5321/98 אינווסט אימפקס בע”מ נ’ פקיד שומה תל אביב). על פי בית המשפט, כאשר בעל עסק מוכר את עסקיו, הוא מוכר את היתרונות שיוצרים את המוניטין של העסק, לרבות שם העסק, מיקומו הגיאוגרפי ונוספים.

    יחד עם זאת, ברי כי עלול להיווצר קושי במכירת המוניטין האמור במקרים בהם הגורם העיקרי שמשפיע על החלטת הצרכנים לשוב למקום העסק הם התכונות האישיות של בעל העסק. על רקע זה שואל בית המשפט האם ישנה אפשרות למכור לאדם או לעסק את אותו מוניטין אישי שקשור אך ורק בתכונותיו האישיות של בעל העסק. שופטי בית המשפט העליון עונים על שאלה דנן בחיוב ובכך, למעשה, מבססים את המוניטין האישי כנכס קנייני כל דבר ועניין.

    ההבדל בין סוגי מוניטין אישי

    על אף שהמוניטין העסקי והמוניטין האישי מוכרים כנכסים קנייניים, כמפורט לעיל, יש להבהיר כי הם בעלי מאפיינים שונים – מוניטין אישי נבנה על בסיס תכונותיו ואישיותו של בעליו, כך, נסיונו, השכלתו, השיגיו המקצועיים ואחרים, בעוד שהמוניטין העסקי מתאפיין בהתאם לתכונות העסק ועוסק בפרמטרים כגון איכות המוצרים המשווקים על ידו ושנות הוותק.

    מעמדו המשפטי של המוניטין האישי כיום

    ההלכה שביססה את המעמד הקנייני של מוניטין אישי, כאמור, ניתנה בהקשר של פקודת מס ההכנסה והקלות שניתנות לנישומים במכירת נכסים קנייניים מסוג מוניטין. אולם, אט אט חדרה ההלכה לכל תחומי המשפט, כך שכיום מועלת שאלת המוניטין האישי גם בבתי המשפט לענייני משפחה, במסגרת דיונים בחלוקת רכוש בין בני זוג גרושים, כאשר אחד הנכסים הניתנים לחלוקה הוא המוניטין האישי.

    עם זאת, חשוב לציין כי עסקינן בהלכה מתפתחת, שטרם גובשה באופן סופי ושאלות בנוגע להגדרת מוניטין אישי, הוכחתו, הערכת שוויו ואופן חלוקתו עדיין עולות חדשות לבקרים בבתי המשפט, כך שכל אדם שחפץ לעלות טענה משפטית בנושא נדרש להיוועץ עם עורך דין קניין רוחני הבקיא בהלכות החדשות בתחום, אשר יוכל לבסס את טענותיו באופן היעיל ביותר.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    סימני מסחר בהקמת זכיינות ראשית
    קראו עוד
    כל מה שצריך לדעת על עורך דין זכויות יוצרים: מה תפקידו ומתי צריך אותו?
    קראו עוד
    רישום פטנט: כמה עולה לרשום פטנט בישראל?
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי