זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחרמהתקשורתאודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

קיבלתם תוכן מלקוח? תוודאו שהזכויות שלו – אחרת זה יעלה לכם ביוקר

סער גרשוני
15/07/2025

כל בעל עסק שואף שהלקוח יהיה מרוצה. אבל מה קורה כשהלקוח מעביר לכם תוכן שאין לו זכויות עליו? פסק דין מהעת האחרונה מלמד כי שימוש בתוכן כזה עלול לגרום לכם לשלם מחיר יקר, תרתי משמע.

עבודה מול לקוחות דורשת גמישות, שירותיות ורצון טוב. אבל גם כשהמטרה היא לרצות את הלקוח, חשוב לדעת מה מותר ומה אסור. במיוחד כשמדובר בזכויות יוצרים. זהו לב הסיפור שהגיע לאחרונה לפתחו של בית משפט השלום, בתביעה שעסקה בהפרת זכויות ביצירת תוכן דיגיטלי.

פסק הדין של בית משפט השלום ממחיש כיצד מחדל בבירור מי הבעלים של זכויות היוצרים, גם כשנעשה בתום לב, עלול להוביל להליכים משפטיים ולחיוב כספי משמעותי.

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ ראשוני? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

     

    איך הסיפור התגלגל?

    התובעת היא הבעלים של אתר אינטרנט בשם “פק”ש לחיילים משוחררים”, הכולל גם עמוד פייסבוק וערוץ יוטיוב. דרך הפלטפורמות הללו, פק”ש מפרסמת מידע, הצעות עבודה וסרטוני וידאו שנועדו לעזור למשתחררים למצוא את דרכם האזרחית. את הסרטונים, היא מצלמת, עורכת ומפיקה בעצמה.

    לטענתה, הנתבעת, חברת כוח אדם, פרסמה שניים מהסרטונים הללו בערוצים שלה, לאחר שערכה אותם, הסירה את הלוגואים של פק”ש והוסיפה פתיחים משלה. גם הנתבע, המעצב הגרפי ששכרה הנתבעת לצורך העריכה, העלה את אחד הסרטונים כפרויקט לדוגמה בתיק העבודות שלו. מכאן התביעה ללא הוכחת נזק על סך 300,000 ₪ כנגד הנתבעים בגין הפרת זכויות הקניין הרוחני.

    הנתבעת טענה מנגד כי לא ידעה שיש זכויות יוצרים לפק”ש בסרטונים. לדבריה היא קיבלה את הסרטונים מלקוחותיה, חברת ממו גלובל וחברת אקטיב, עבורם הפיקה פק”ש את הסרטונים, ואשר עבורן הנתבעת גייסה כוח אדם. בהמשך לכך היא האמינה כי הזכויות בסרטונים הן של הלקוחות. על כל פנים, כל השינויים בסרטונים בוצעו בסיוע ובאישור הלקוחות. 

    לקריאה נוספת: תשלום פיצויים בגין הפרת זכויות יוצרים

    עוד סער גרשוני

    לא כל מה שהלקוח שולח, מותר לפרסום

    הסיפור אולי נשמע כמו אי הבנה תמימה, לקוח מפנה אתכם לתוכן, אתם סומכים עליו ופועלים בהתאם. אבל בית המשפט חשב אחרת. הוא נכנס לעובי הקורה, בדק את ההסכמים, את נסיבות ההפצה ואת ההתנהלות בפועל, וקבע מסקנות חדות באשר לאחריות הנתבעים.

    הסרטונים נועדו לפרסום בערוצי המדיה של פק”ש בלבד

    בית המשפט בחן את הוראות ההסכמים בין פק”ש לחברת ממו גלובל וחברת אקטיב וקבע כי בהתאם להסכמים, הסרטונים נועדו לפרסום בערוצי המדיה של פק”ש בלבד, במסגרת חבילת הפרסום שנרכשה.

    בית המשפט ציין כי ההסכם הינו בן עמוד אחד בלבד, ועל כן אין מדובר ב”אותיות קטנות” שהוחבאו בהסכם עמוס מלל ונעלמו מעיני הלקוחות, אלא בתנאי יסודי של העסקה ותמחורה, אשר הודגש והובלט.

    הנתבעים עצמו עיניים

    לאחר בחינת חומר הראיות קבע בית המשפט כי הסרטונים הורדו מאתר פק”ש והועברו על ידי מנהל הנתבעת לנתבע לצורך עריכתם.

    הדבר, כך בית המשפט, אכן התבצע לבקשת לקוחותיה של הנתבעת. עם זאת, אין בכך כדי להואיל לנתבעים. זאת, שכן הנתבעים פעלו בעצימת עיניים והתעלמו מכך שקיים על הסרטונים לוגו של פק”ש.

    לדברי בית המשפט, גם אם הנתבעים סברו או רצו להאמין שמדובר רק בשם האתר בו פורסמו הסרטונים ולא מעבר לכך, וכי זכויות היוצרים שייכות ללקוחות, הרי שלא טרחו לשאול או לברר זאת מול הגורמים המוסמכים בלקוחות, או מול אתר פק”ש, כפי שהתבקש לעשות במקרה של ספק.

    בית המשפט הדגיש כי הן הנתבעת והן הנתבע הם אנשי מקצוע המודעים לנושא זכויות היוצרים, ולא בגדר הדיוטות, ועל כן אי הבירור כמוהו כעצימת עיניים, ובוודאי שאין בו לפטור מאחריות.

    עוד סער גרשוני מתמחה בזכויות יוצרים

    בית המשפט קיבל את התביעה, אך הפחית את הפיצוי

    בסופו של דבר, קבע בית המשפט כי הייתה כאן הפרה של זכויות יוצרים, גם מצד הנתבעת, חברת כוח האדם וגם מצד הנתבע, המעצב הגרפי. עם זאת, מכיוון שהפרסומים הוסרו מיד לאחר קבלת מכתב ההתראה, הוחלט להפחית את סכום הפיצוי. הנתבעת חויבה לשלם 50,000 ש”ח, והנתבע חויב ב־20,000 ש”ח. בנוסף, הושתו על הנתבעים הוצאות משפט בסך כולל של 30,000 ש”ח.

    אל תסמכו על הלקוח בעיניים עצומות

    המסר החשוב העולה מפסק הדין הוא כי אנשי מקצוע הפועלים בעולם הדיגיטלי, לרבות חברות גיוס, מעצבים גרפיים ויוצרי תוכן, אינם יכולים להרשות לעצמם להתעלם מהצורך בבירור זכויות הקניין הרוחני.

    עצימת עיניים או הסתמכות על אישורים כלליים מצד לקוחות, אינה הגנה משפטית מספקת כאשר מדובר בהפרה של זכויות יוצרים.

    מומלץ להתייעץ עם עורך דין לפני כל שימוש של יצירה שלא הופקה על ידכם

    גם אם קיבלתם חומר מגורם שלישי (כגון לקוח, שותף עסקי או ספק תוכן), האחריות לבדוק את מקור הזכויות ולהבטיח שהשימוש בו נעשה כדין, מוטלת עליכם.

    זכרו: אין ממש בטענה כי ניתן אישור לשימוש, אם האדם שנתן אותו כלל לא היה בעל הזכויות, ובמיוחד כשלא נערך בירור מינימלי לגבי הזכויות.

    בהמשך לכך, במקרה של ספק, שאלו, בררו, ובמידת הצורך פנו לייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בזכויות יוצרים וקניין רוחני. השקעה של שעה אחת מול עורך דין יכולה לחסוך לכם מאות אלפי שקלים, עוגמת נפש ופגיעה במוניטין. אל תגידו “סמכנו על הלקוח”, זה לא יעמוד בבית המשפט.

    ת”א 21487-05-21 

    כותב המאמר: עו”ד סער גרשוני

    עו”ד סער גרשוני הוא בעל תואר שני במשפט וטכנולוגיה אשר מאחוריו שנים של ניסיון בייצוג וייעוץ לבעלי זכויות קניין רוחני, הן במשפט פלילי והן במשפט אזרחי. עו”ד גרשוני מתמחה במתן ייעוץ אסטרטגי לחברות, החל משלב הקמתן וכלה במכירתן.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    קיבלתם תוכן מלקוח? תוודאו שהזכויות שלו – אחרת זה יעלה לכם ביוקר
    קראו עוד
    ניסיון ההשתקה נכשל: בית המשפט דחה את רוב תביעת הענק של היזם נגד הדיירים
    קראו עוד
    16 מיליון ₪ בשנה לא מספיקים- נדחתה בקשה לרישום סימן המסחר "Jerusalem Winery"
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי