זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחראודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

פטנטים ירוקים

28/03/2013

תופעת ההתחממות הגלובאלית כבר מזמן הפכה לנושא שנמצא בכותרות החדשות באופן קבוע, כאשר מדינות העולם עושות כל שעל ידן על מנת לצמצם את התופעה, בין היתר, על ידי מיגור זיהום האוויר ושמירה על איכות הסביבה.

במסגרת מאמצים אלו אימצו לשכות הפטנטים בעולם הליכים מיוחדים לרישום פטנטים ירוקים. ודוק, עסקינן בפטנטים הרשומים על המצאות “ירוקות”, כאלו שנועדו לשמור על איכות הסביבה בכדור הארץ ובהמשך לכך, כאלו המיועדות לשם ניצול חלופי של מקורות אנרגיה ומשאבי טבע.

רישום פטנט

סער גרשוני
עו”ד קניין רוחני
זקוקים לייעוץ לורם יפשום דולור? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    שלח

    ההליכים לרישום פטנט ירוק

    עיגון חוקי של הליכים מיוחדים לרישום פטנטים ירוקים החל במדינות המתקדמות בעולם, כגון: ארצות הברית, אוסטרליה, אנגליה יפן, דרום קוריאה ולאחרונה אף הגיע לישראל ועוגן בדין במסגרת חוזר הרשם מ.נ. 76.  חוזר זה קובע, למעשה, סיווג חדש לבקשות של רישום פטנט בתחום איכות הסביבה.

    על פי החוזר, בקשות ירוקות הן כאלה שיש בהמצאה המפורטת בהן כדי לגרום לשיפור באיכות הסביבה, להפחית את זיהום האווייר, לעכב את הגורמים להתחממות הגלובאלית ועוד (על פי ההגדרה האמורה מדובר ברשימה פתוחה, כאשר האחראי על סיווג הבקשה כירוקה יבחן כל בקשה ובקשה ועל פי טיבה יקבע האם היא עולה כדי המצאה ירוקה).

    הליך הרישום המיוחד בא לידי ביטוי בכך שלשכת הפטנטים נותנת עדיפות בבחינת בקשות רישום לפטנטים ירוקים, כך שהיא תחל את בדיקת הבקשה לכל היותר שלושה חודשים ממועד סיווגה כירוקה. על מגיש בקשה ירוקה לציין כי הוא מבקש לסווגה ככזו ובנוסף עליו לצרף לבקשת הרישום מסמך המבהיר לאחראי על אישור בקשות ירוקות בלשכת הפטנטים כיצד יש בהמצאה כדי לקדם את איכות הסביבה.

    במידה והאחראי קובע כי יש לסווג את הבקשה כירוקה, הוא יעביר אותה לבוחן הפטנטים, אשר ייתן את תשובתו בהקדם ולא יאוחר משלשוה חודשים, כאמור. יובהר, כי במידה והבוחן מסרב לסווג את ההמצאה כירוקה קיימת למבקש זכות להשיג על החלטתו, על פי המתווה המנוי בסעיף 150 לתקנות הפטנטים.

    הבעייתיות בהליך

    על אף שהליך הרישום המזורז נעשה לתכלית ראויה וחשובה, כמפורט לעיל, עדיין ישנם אנשים המנצלים זאת לרעה ובעקבות כך גורמים קשיים בהחלת הטבות נוספות הנוגעות לפטנטים ירוקים. ודוק, ממציאים רבים מבקשים לסווג את המצאתם כפטנט אף על פי שהיא אינה עולה בקנה אחד עם הגדרת הרשם, כאמור.

    עובדה זו יוצרת עומס רב על האחראים על סיווג ההמצאות ועל בוחני הפטנטים, אשר נאלצים להתמודד בתקופה קצרה עם אינספור בקשות רישום ירוקות. כך, במקום שההליך יהיה מזורז ויעיל והבקשות ייבחנו בתוך שלושה חודשים, ההליכים מתעכבים ותכלית החוק אינה מיושמת באופן יעיל.

    יתר על כן, ישנן בעיות נוספות שעלולות להיווצר במסגרת הליך הרישום הירוק. כך, למשל, זירוז הבחינה של בקשה ירוקה מצריך מהמבקש להקדים בהוצאת הכספים הכרוכים בהליכי הרישום והבחינה. אולם, למרות כל האמור לעיל אין ספק כי היתרונות שבהליך עולים על החסרונות שבו.

    מאמרים נוספים בשבילכם
    סימני מסחר בהקמת זכיינות ראשית
    קראו עוד
    כל מה שצריך לדעת על עורך דין זכויות יוצרים: מה תפקידו ומתי צריך אותו?
    קראו עוד
    רישום פטנט: כמה עולה לרשום פטנט בישראל?
    קראו עוד
    זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


      תחזרו אליי