תאריך: 04/02/2019 14:57 מחבר: עו”ד סער גרשוני
עיצוב רשום הינו מתן “מונופול” לזמן מוגבל, על עיצובו של מוצר המיוצר בייצור תעשייתי.
סעיף 1 לחוק העיצובים, תשע”ז-2017 (להלן: “חוק העיצובים“) קובע כי עיצוב הוא:
“מראהו של מוצר או של חלק ממוצר, המורכב ממאפיין חזותי אחד או יותר של המוצר או של חלק מהמוצר, לפי העניין, ובכלל זה מיתאר, צבע, צורה, עיטור, מרקם או החומר שממנו הם עשויים”
מהי מטרתו של העיצוב הרשום?
המטרה העיקרית הינה לעודד יוצרים ומעצבים לפתח עיצובים שונים ועל ידי כך לקדם את התעשייה.
איזו הגנה חוקית תקבל/י?
רישומו של עיצוב נועד להגן על חידוש עיצובי בנוגע למוצר אשר מיוצר באופן תעשייתי, כגון: בגדים, תכשיטים, משחקים, צעצועים, כלי עבודה ומטבח, ריהוט, נעליים וכיו”ב.
רישומו של העיצוב מקנה לבעליו יתרון מסחרי רב, שכן, רישום העיצוב מעניק, כאמור, מונופול מוגבל בזמן (עד 25 שנים) המונע מאחרים, בהתאם להוראות סעיף 37 לחוק העיצובים מלעשות כל שימוש מסחרי בעיצוב או בעיצוב דומה למשך תקופת רישומו. בין יתר הפעולות ניתן למנות, ייבוא, ייצור, מכירה או השכרה, העמדה לציבור, הפצה וכדומה.
למרות האמור לעיל חשוב לציין, כי כמו ברוב תחומי הקניין הרוחני, ההגנה שניתנת לעיצוב הרשום אינה מוחלטת. כל צד שלישי רשאי להגיש בקשה לביטול העיצוב הרשום בהתאם להוראות סעיף 48 לחוק העיצובים בטענה כי העיצוב לא היה כשיר להגנה כעיצוב רשום או מסיבה שהבקשה לרישום העיצוב לא הוגשה בידי בעל העיצוב הרלוונטי.
כיצד מתבצע הרישום הלכה למעשה?
לצורך הרישום יש להגיש בקשה מתאימה, כאשר תנאי סף להגשת בקשה כזו הינה שהעיצוב חדש ובעל אופי ייחודי.
כמו ברישום סימני מסחר, גם ברישום של עיצובים ישנם סיווגים שונים ובהגשת הבקשה יש לציין את הסיווג המבוקש לאותו עיצוב. אך בניגוד לסימני מסחר, בעיצובים רישומים ישנם גם תתי סיווגים בכל סיווג
עם קבלת הבקשה נערכת על ידי הבוחן הרלוונטי בחינה, במסגרתה הוא יבחן האם העיצוב עומד בתנאים הרלוונטיים וניתן לרשום אותו בפנקס, זאת על מנת למנוע מצב בו נרשם בפנקס עיצוב שאינו אמור להירשם.
בנקודה זו יצוין, כי כמו בתחום פטנטים וסימני מסחר גם ההגנה על העיצובים הרשומים הינם מדינתית, היינו, הרישום מעניק הגנה אך ורק באותה מדינה ספציפית בה הוא נרשם. בהתאם, במידה והממציא מעוניין בהגנה במספר מדינות, עליו לפעול לרישום באמצעות עורך דין בכל אותן מדינות המעניינות אותו.
מהי תקופת ההגנה אותה מעניק העיצוב רשום?
התקופה הראשונית של העיצוב הינה 5 שנים והיא נספרת מיום הגשת הבקשה. בעליו של עיצוב רשום יכול להאריך תקופה זו לתקופות נוספות, זאת בכפוף תשלום אגרה מתאימה וזאת עד תקופה שלא תעלה על 25 שנים בסך הכל.
כיצד ניתן לאכוף את זכויות לאחר הרישום?
אכיפת הפרות של עיצוב רשום נעשית במסגרת הגשת תביעה לפיצוי אשר בדרך כלל מלווה בבקשה למתן צו מניעה זמני, וכן בקשה למתן חשבונות, לבית המשפט המוסמך.
כפי שצויין לעיל, לנוכח האפשרות לדרוש ביטולו של עיצוב רשום, ישנם מקרים לא מעטים בהם כטקטיקת הגנה הנתבע יגיש בסמוך להגשת כתב הגנה (ולרוב עוד טרם הגשת כתב ההגנה) בקשה לביטול העיצוב ברשות הפטנטים, זאת, על מנת לנסות ולעכב כמה שניתן את הדיון בבית המשפט ולנהל את ההליך באשר לכשרות הרישום של העיצוב ברשות הפטנטים.
בהתאם, ישנה חשיבות לדאוג לכך שאותו גורם הדואג לאכיפת הזכויות הגלומות בעיצוב הרשום יהא בעל ידע וניסיון בתחום, על מנת שיוכל להגן כראוי על הזכויות שלך.