זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחראודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

מדגמים

27/03/2013

מדגם הינו מתן “מונופול” לזמן מוגבל, על עיצובו של מוצרת המיוצר בייצור תעשייתי.

 

סעיף 2 לפקודת הפטנטים והמדגמים מגדיר כדלקמן:

“מדגם” אין פירושו אלא קווי דמות, צורה, דוגמה או קישוט שמייחדים לכל חפץ ע”י תהליך או אמצעי תעשייתי, אם בעבודת יד או במכונה או בפעולה כימית, בצורה נפרדת או מחוברת, הבולטים לעין-רואה בסחורה המוגמרת, ואפשר להבחינם רק במראית עין, אבל אין המונח כולל כל שיטה או עיקר של בנין או כל דבר שאינו בעיקרו אלא התקן מיכני.

מהי מטרתו של המדגם?

המטרה העיקרית הינה לעודד יוצרים ומעצבים לפתח עיצובים שונים ועל ידי כך לקדם את התעשייה.

איזו הגנה חוקית תקבל/י?

רישום מדגם נועד כלשון סעיף 2 לפקודה, להגן על חידוש עיצובי בנוגע למוצר אשר מיוצר באופן תעשייתי, כגון: בגדים, תכשיטים, משחקים, צעצועים, כלי עבודה ומטבח, ריהוט, נעליים וכיו”ב.

רישום המדגם מקנה לבעל המדגם יתרון מסחרי רב, שכן, רישום המדגם מעניק, כאמור, מונופול מוגבל בזמן המונע מאחרים מלעשות כל שימוש בעיצוב או בעיצוב דומה למשך תקופת קיומו של המדגם.

למרות האמור לעיל חשוב לציין, כי כמו ברוב תחומי הקניין הרוחני, ההגנה שניתנת למדגם אינה  מוחלטת. כל צד שלישי רשאי להגיש בקשה לביטול המדגם בטענה כי המדגם לא היה חדשני ו/או לא  היה מקורי.

כיצד מתבצע הרישום הלכה למעשה?

לצורך הרישום יש להגיש בקשה מתאימה, כאשר תנאי סף להגשת בקשה כזו הינה שהמדגם מקורי וחדשני, היינו, מעולם לא נמכר, הוצג או פורסם באופן כלשהו (עיתונות, אינטרנט, קטלוג, תערוכה) טרם הגשת בקשת הרישום.

כמו ברישום סימני מסחר, גם במדגמים ישנם סיווגים שונים ובהגשת הבקשה יש לציין את הסיווג  המבוקש לאותו מדגם.

עם קבלת הבקשה נערכת על ידי הרשם חיפוש במאגר המדגמים הרשומים על מנת למנוע מצב שבו יווצר רישום כפול. במידה ולא נמצאו מדגמים רשומים זהים או דומים הבקשה מאושרת ולממציא ניתנת תעודת רישום.

בנקודה זו יצויין, כי כמו בתחום פטנטים וסימני מסחר גם מדגמים הינם מדינתיים, היינו, הרישום מעניק הגנה אך ורק באותה מדינה ספציפית בה הוא נרשם. בהתאם, במידה והממציא מעוניין בהגנה במספר מדינות, עליו לפעול לרישום באמצעות עורך דין בכל אותן מדינות המעניינות אותו.

מהי תקופת ההגנה אותה מעניק מדגם רשום?

התקופה הראשונית של המדגם הינה 5 שנים והיא נספרת מיום הגשת הבקשה. בעליו של מדגם יכול להאריך תקופה זו לשתי תקופות נוספות, בנות 5 שנים כל אחת, זאת בכפוף תשלום אגרה מתאימה – לפי הקבוע בחוק.

כיצד ניתן לאכוף את זכויות לאחר הרישום?

אכיפת הפרות מדגם רשום נעשית במסגרת הגשת תביעה לפיצוי אשר בדרך כלל מלווה בבקשה למתן צו מניעה זמני, וכן בקשה למתן חשבונות, לבית המשפט המוסמך.

כפי שצויין לעיל, לנוכח האפשרות לדרוש ביטולו של מדגם רשום, לרוב ילווה כתב הגנה של נתבע לגביו נטען כי הפר מדגם רשום, בהגשת בקשה לביטול אצל רשם המדגמים הפטנטים ולכן ישנה חשיבות לדאוג לכך שאותו גורם הדואג לאכיפת הזכויות יהא בעל ידע וניסיון בתחום, על מנת שיוכל להגן כראוי על הזכויות שלך.

מאמרים נוספים בשבילכם
כל מה שצריך לדעת על פתיחת חברה בארה"ב
קראו עוד
מה ההבדל בין הוצאת דיבה ללשון הרע
קראו עוד
עורך דין אינטרנט
קראו עוד
זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


    תחזרו אליי