מלחמה נגד זיופים וזייפנים בישראל ובכלל
יצרנים ובעלי זכויות קניין רוחני ברחבי העולם משקיעים ועומלים קשה על מנת ליצור מותגים חזקים, שימכרו לצורך יצירת רווח כלכלי לבעליהם. למעשה, כל אחת ואחד מאיתנו מכיר אין ספור מוצרים וכולנו קונים ומוכרים מוצרים מוכרים של מותגים ישראלים ובינלאומיים מפורסמים.
משרד עורך דין גרשוני ושות’ עושה מזה שנים על מנת להגן על זכויות יוצרים, ובתוך כך אנו נלחמים לצורך הגנה על מותגים מוכרים, בישראל ובעולם, לטובת לקוחותינו ובכדי להלחם עד כמה שרק ניתן בתופעה הקשה של הזיופים בישראל.
לך תדע – מקור או זיוף?
זיופים הם למעשה יצירת חיקוי של מוצר כלשהו לצורך גריפת רווח על חשבונו של בעל הזכויות במוצר המקורי. לדוגמא, ישנם רשתות של זייפנים הנוהגים לזייף נעלים של המותגים הבינלאומיים NIKE ו/או ADIDAS מאחר ואלה מוצרים שקל מאד למכור כמעט בכל מקום בעולם.
הזייפנים אינם אנשים טיפשים לחלוטין ועל פי רוב מזייפים מוצרים מוכרים ומפורסמים שאותם יהיה קל להפיץ ולמכור. מאחורי 99% מהמוצרים שזוכים לרפליקה שאינה מקורית ואינה חוקית, עומדים שמות של מותגים יוקרתיים וידועי שם.
כל אחד מאיתנו שהסתובב בשווקים בתאילנד מכיר את שעוני ROLEX שנמכרים שם תמורת 5$ ובניגוד למוצר המקורי שעלותו מתחילה באלפי דולרים. זוהי דוגמא טובה לזיוף מוצר לצורך הפצתו ותוך פגיעה בשמו הטוב של המותג המקורי.
גם בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינאית ניתן למצוא אנשים וחברות שעוסקים לפרנסתם ביצור מוצרים מזוייפים, והכל לצורך עשיית עושר על חשבונם של בעלי מותגים ותיקים ומוכרים.
בין התופעות המוכרות בישראל ניתן למצוא:
– זיוף ג’ינסים של מותגים בינלאומיים
– זיוף נעלי ספורט
– זיוף מכשירי טלפון סלולריים
– זיוף מוצרי אופנה
– זיוף משקאות אלכוהוליים
– זיוף ציוד אלקטרוניקה
– זיוף שעונים
ועוד…
על פי רוב, ניתן לזהות את הזיוף על ידי בחינת המראה של המוצר וסממנים שונים נוספים לעומת אלה שקיימים במוצר המקורי.
במקרים רבים גם הסימן המסחרי שמופיע על המוצר המזוייף נראה מעט שונה, מקום המכירה מפוקפק ואינו מורשה וכמובן שהמחיר נמוך באופן משמעותי ממחירו של המוצר המקורי, שהרי זוהי מטרתו העיקרית של ייצרן הזיופים, שכל כוונתו למכור בזול את מה שנראה כמו מותג יוקרתי ומוכר שעלותו גבוהה בדרך כלל.
כך לדוגמא, נעלי ריצה של NIKE שאינן מיוצרות על ידי המותג אלא על ידי רשתות זייפנים נמכרות במחיר הנמוך ביותר מ-50% מעלותן של נעליים מקוריות וממותגות.
דוגמא נוספת היא אותם שעוני “יוקרה” תוצרת סין או תאילנד, הנושאים את שם המותג היוקרתי ROLEX ועולים בשווקים כ-5$ אך בפועל אין בינם לבין המותג המקורי כל קשר מציאותי. ישנם מקרים שבהם הזיוף נראה ומרגיש כל כך “מציאותי” שאז תידרש חוות דעת של מומחה על מנת להבחין בין המוצר המקורי לבין המוצר המזוייף.
לעיתים קרובות, עולה צורך להעסיק משרד חקירות פרטיות על מנת להתחקות אחר זהותם של הזייפנים ובית העסק / מפעל שבו מתבצעים הזיופים בפועל.
מה ניתן לעשות נגד זייפנים?
זיוף מוצרים מהווה הפרה של דינים שונים בתחום הקניין הרוחני החל מדיני פטנטים ועד לזכויות יוצרים וסימני מסחר והוא אסור לפי אמנות בינלאומיותלקניין רוחני עליהן חתומה בין השאר גם מדינת ישראל. בשנת 1999 נחקק החוק לתיקון דיני הקניין הרוחני (התאמה להוראות הסכם טריפס) תש”ס-1999 כך שהחוקים השונים ייאסרו על ייצור, שיווק, הפצה, מכירה וייבוא של זיופים.
בהתאם אף תוקנה פקודת המכס (נוסח חדש) תשי”ח-1957 ונקבעה בסעיף 200(א) לפקודה סמכותם של פקידי המכס לעכב סחורה שחשודה בהפרה של זכויות קניין רוחני כדוגמת זכויות יוצרים וסימני מסחר.
מלבד זאת, במקרים של חשד לזיוף יכול בעל הזכות המקורית לפנות לבית המשפט המחוזי בדרישה להוצאת צו מניעה נגד הגורם המפר, בהתאם לחקיקה הרלבנטית בין אם פקודת סימני מסחר (נוסח חדש) תשל”ב-1972, חוק עוולות מסחריות תשנ”ט-1999 ואחרים שיאסור עליו את המכירה, הייבוא, השיווק, ההפצה והייצור של המוצר המזויף.
באמצעות צו בית משפט ניתן בצע פשיטה על חנויות / מחסנים המחזיקים סחורה מזוייפת, ביחד עם יחידות השיטור של משטרת ישראל, ולהחרים כל מוצר החשוד כמזוייף בכדי למנוע את הפצתו והמשך הפגיעה בזכויותיו של בעל זכויות היוצרים / סימן המסחר.
כמובן שבכל מקרה של חשש או חשד לזיוף של מוצר כלשהו, בישראל או מחוצה לה, עולה צורך להקדים ולפנות לקבל סיוע משפטי באמצעות עורך דיןמיומן ומנוסה בתחום, שיוכל לבחון את הראיות שבידך ולהמליץ על דרך הפעולה האפשרית הטובה ביותר, במטרה להגן על הזכויות שלך ולמנוע את המשך יצור והפצת המוצרים המזוייפים.
פסק דין שדן בהפרת סימן מסחר עקב זיוף מוצרים
הבאנו מתוך המאגר המשפטי בנושא קניין רוחני את הדיון המתעניין בהליך ת”א 43006-08-10 Spin Master Ltd נ’ חי עמרה בע”מ – התובעת היא חברה שעיסוקה בפיתוח, ייצור ושיווק משחקים וצעצועים לילדים שיש לה גם פטנט רשום וסימן מסחר על כדור משחק בשם “בקוגן” שרשומים גם בישראל.
הנתבעת היא חברה שעוסקת בהפצה ומכירה של משחקים מסוג זה בישראל. ב-11 לאוגוסט 2008 עיכב ועצר המכס בחיפה משלוח של משחקים מסוג זה, לאחר שהתובעת שלחה למכס הודעה שהיא חושדת שיש במשלוח מוצרים שמפרים את הזכויות שלה ושלחה נציג מטעמה שקבע שהמשלוח מכיל מוצרים מזויפים. התובעת הגישה בשל כך תביעה על הפרת סימן מסחר.
כבוד שופט בית המשפט המחוזי בחיפה ד”ר עדי זרנקין קבע שהנתבעת אכן הפרה את סימן המסחר של התובעת. הוא קיבל את טענות התובעת שהמוצרים החשודים אכן מזויפים שכן היא על ידי פרמטרים אובייקטיביים שונים כדוגמת גודל הכדור, קלפי משחק בשפות שונות ועוד שמדובר בזיוף של המוצר המקורי.
במקרה של חשש מפני זיוף מוצרים שלך, אנו מזמינים אותך לפנות ללא כל דיחוי ולתאם פגישה במשרדנו, במסגרתה נבחן את הראיות שבידך ונפעל לצורך הגנה מהירה ואפקטיבית על הזכויות שלך, כמו גם למיצוי הדין עם הזייפנים והחרמת הסחורה המזוייפת.