זכויות יוצריםלשון הרעפטנטיםדיני אינטרנטסימני מסחראודותצור קשר
EN
072-3305991 לייעוץ ראשוני

זכויות יוצרים במסלולי טיול

15/12/2014

חרף גודלה המצומצם של ארץ ישראל, היא משופעת במגוון רחב של נופים ואתרים עוצרי נשימה המהווים מוקד משיכה עבור מטיילים. בדומה למדינות נוספות ברחבי העולם, גם במדינת ישראל קיימת קהילה לא קטנה של מטיילים, אשר נעזרים באופן שוטף במסלולי טיולים, שרובם נכתבים ומנוסחים על ידי תושבי ישראל.

אחד מהחששות הגדולים של כל מוציא לאור, הוא מהאפשרות שיצירתו תועתק ללא רשות ותפורסם ברבים, מה שיפגע במידה ממשית בפוטנציאל הכלכלי של יצירותיו.

חשש זה בא לידי ביטוי גם במסגרת תחום ההוצאה לאור של מדריכי טיולים, כאשר רבים העוסקים בתחום שואלים עצמם האם מסלולי טיול מהווים בהגדרתם תוכן חופשי, אשר כל אדם רשאי לעשות בו שימוש כרצונו, או שהינם מוגנים תחת חוקי זכויות יוצרים, ובדומה לסוגים אחרים של יצירות מקוריות עליהן חלה ההגנה.

מה אומר החוק?

חוק זכויות יוצרים 2007, אשר מסדיר את סוגיית ההגנה על זכויות היוצרים במדינת ישראל, קובע כי הגנה מתוקף החוק תחול על יצירות מקוריות מסוגים שונים, כאשר החוק מגדיר מספר סוגים של יצירות אלו: יצירה ספרותית (לרבות תוכנת מחשב), יצירה דרמטית, יצירה אומנותית, וכן יצירה מוסיקלית.

החוק עצמו מבהיר גם, כי הגנת זכויות יוצרים בכל אחד מהמקרים תחול רק במידה והיצירה הינה מקורית, ולא מועתקת ממקור אחר, בחלקה או בשלמותה.

השאלה העולה בהקשר זה, נוגעת במישרין לשאלת ה”מקוריות” של מסלולי הטיול, שהינם מטבע הדברים רצף של פעולות והנחיות אשר נועדו לסייע למטייל להגיע למחוז חפצו, ולהדריכו במהלך הטיול.

חשוב לזכור, כי בניגוד ליצירה ספרותית מקורית, לדוגמא, הרי שמסלול הטיול אינו נוצר “יש מאין” ממוחו הקודח של המחבר, כי אם מסתמך ישירות על תנאי השטח השונים, שאין חולק כי הינם רכוש הציבור כולו, ואינם ניתנים להפקעה מטעם גורם מסחרי כלשהו. כתוצאה מכך, ניתן להניח כי גם מסלול הטיול עצמו, המסתמך על תנאי השטח שהוזכרו קודם, אינו יכול להיחשב כיצירה מקורית, ומשכך אינו זכאי להגנה מטעם חוקי זכויות היוצרים.

מקרה לדוגמא

הסוגיה שלהלן נידונה לפני מספר שנים בפני בית המשפט המחוזי בבאר שבע, וזאת במסגרת עתירתו של התובע, המחזיק בבעלותו אתר אינטרנט בתחום הטיולים, אשר כולל מספר מסלולי טיול שונים פרי עטו.

במסגרת התביעה, אשר נידונה בתחילה בבית המשפט לתביעות קטנות, ולאחר מכן הועברה לבית המשפט המחוזי, טען התובע כי גוף מסחרי אחר העתיק ללא רשות שלושה מסלולי טיול מאלו שפורסמו באתרו, וזאת ללא רשותו, מה שמהווה לטענתו הפרה של זכויות היוצרים שלו.

במסגרת פסק הדין, אשר ניתן בחודש יולי 2008, בחן בית המשפט לעומקו את השאלה האם מסלולי טיול אכן מהווים “יצירה מקורית” ומשכך זכאים ליהנות מהגנת זכויות יוצרים כמו כל יצירה מקורית אחרת.

מסקנתו של בית המשפט הייתה, כי לא ניתן להגדיר את מסלולי הטיול כיצירה מקורית, שכן לא נוצרו באופן בלעדי על ידי היוצר, והם מסתמכים ישירות על תנאי השטח, הקיימים באופן בלתי תלוי. כמו כן, בית המשפט קבע כי אופן הניסוח של מדריכי הטיולים אינו מהווה חריג מספיק, המצדיק הכרה בהם כיצירה מקורית העומדת בפני עצמה.

לאור האמור, בית המשפט הבהיר כי על מנת ליהנות מהגנת זכויות יוצרים, על מדריך הטיולים להיכתב בצורה ייחודית ומקורית, החורגת מ”תיאור עובדתי” של תנאי השטח ומסלולי ההליכה. כל עוד לא כך הדבר, הרי שהמדריך אינו יכול להיחשב כיצירה מקורית, ומשכך אינו זכאי להגנה מטעם חוק זכויות יוצרים.

ראו גם:

שינויים רלוונטים בחוק זכויות יוצרים

מאמרים נוספים בשבילכם
על פרויקט פינוי בינוי עירוני
קראו עוד
הצהרת נגישות
קראו עוד
עורך דין לשון הרע
קראו עוד
זקוקים לייעוץ? בואו נדבר!
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם


    תחזרו אליי